Kendo

De Japanse vorm van schermen is ontwikkeld in de 17e eeuw om ook in tijden van vrede lichaam en geest te trainen met Kendo, de ‘Weg van het Zwaard’. Sindsdien worden de Kendo zwaardtechnieken gebruikt om lichamelijke conditie, lichaamshouding, concentratievermogen, inzet en zelfdiscipline te verbeteren.

In Japan is Kendo – en niet Judo of Karate! – met zo’n 5 miljoen beoefenaars dan ook de grootste vechtkunst. Kendo kan door iedereen op alle leeftijden beoefend worden als recreanten of op wedstrijdniveau. Ook in Nederland wordt al ruim 45 jaar aan Kendo gedaan, waarvan alweer meer dan 30 jaar door Rotterdamse Kendo Vereniging Fumetsu. Net als in Japan train je hier met de shinai, een bamboe-zwaard waarmee geslagen of gestoken wordt naar het hoofd, de pols, het bovenlichaam en de keel van de tegenstander. Deze trefvlakken zijn goed beschermd door de uitrusting die je draagt.

Opvallend aan Kendo is verder dat er meer nog dan bij andere vechtsporten bij wordt geschreeuwd. Deze Kendo-kreten zijn niet alleen om de tegenstander onder druk te zetten, maar helpen je ook de eigen ademhaling te regelen. Naast de concentratie op de eigen techniek en tactiek, maken de snelle slagenwisselingen met de tegenstander Kendo tot een heel explosieve sport.

( Een leuk stukje over wat Kendo is kun je hier lezen: http://www.tofugu.com/japan/kendo/  )

Omdat Kendo een andere motoriek van je vraagt dan andere sporten of vechtkunsten, brengen we je eerst in een beginnerscursus van 10 lessen de basisbewegingen bij. Twee maal per jaar, in februari en september, wordt een nieuwe beginnerscursus gestart waaraan je kunt meedoen. De cursus kost €85,- (voor jeugd onder de 18: €65,-) en wordt gehouden op woensdagavond van 20.00 tot 21.30 uur. Een shinai zit bij de prijs inbegrepen. Een volledige Kendo-uitrusting heb je tijdens de beginnerscursus nog niet nodig, en die kun je later ook nog gedurende een half jaar van ons lenen.

Interview over Yukiko Takami ( meervoudige kampioene All Japan Championship):

Documentaire 8e dan examen:

Kendo toernooi “Iijima Cup” in Nederland:

 

Wat is kendo:

Reacties zijn gesloten.