Van COVID tot heden

In maart 2020 begon de pandemie met verschillende drama’s. Zo werd het EK in Noorwegen enkele weken voor aanvang geannuleerd. Zo verging het eveneens met de Iijima Cup in Amsterdam. Zoals de rest van sportwereld Nederland moest ook Fumetsu plotseling haar deuren sluiten. In het begin kon niemand voorzien dat het nog maanden zou duren voordat het “normale” leven weer hervat kon worden.

Vanuit de eigen situatie en volgens de verhalen van een aantal andere Fumetsu-leden kon gezegd worden dat in de eerste maand men netjes aan de RIVM-regels hield en zoveel mogelijk binnen bleef. Sommigen verkeerden in een moedeloze staat omdat het gestructureerde leven van wekelijks trouw trainen omsloeg naar compleet niks doen. Anderen probeerden fysiek fit te blijven door Youtube-workouts te volgen. Uiteindelijk na een maand van binnen gesudderd te hebben, heeft een klein groepje (telkens houdend aan de regels van dat moment) besloten buiten te trainen. Dit samenzijn was op 1,5 meter afstand en bestond uit conditie en coördinatieoefeningen, afgewisseld met een beetje zwaaien met de shinai. Op 1,5 meter afstand kon nog op elkaars shinai geslagen worden, zoals bij een beginnerscursus. Belangrijk was om toch het gevoel van kendo een beetje erin te houden, hoe saai de oefeningen ook na verloop van tijd begonnen te worden. Je kon immers maar zoveel doen binnen alle beperkingen.

Hoe blij waren we toen we eind juni hoorden dat de dojo op 1 juli weer open mocht! Sportbedrijf Rotterdam was druk in de weer geweest om de zaal klaar te krijgen voor huurders. Het bestuur moest protocollen en een plan klaar hebben voor de opening. Op 6 juli was het eindelijk zover!

Samenvatting van onze aangepaste regels:

  • Handen desinfecteren bij binnenkomst.
  • De ventilatie van de zaal staat op maximum.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van de kleedkamers. Er wordt thuis gedoucht.
  • Behalve voor mensen die met het OV komen, de rest kleedt zich thuis om.
  • Ook tijdens de training zoveel mogelijk 1,5 meter afstand. Dit hoef officieel niet, maar houden we aan tot augustus.
  • In juli trainen we nog zonder bogu (uitzondering voor de mensen uit hetzelfde huishouden, die wel samen jigeiko kunnen doen).
  • Er wordt voorlopig geen kiai gemaakt.
  • In juli is de dojo nog niet open voor mensen van buitenaf.
  • Vanaf augustus wordt er weer in bogu getraind (dit onder voorbehoud).

De club heeft met het oog op de hervatting van de reguliere training speciale “face shields” ingekocht. Dit zijn plastic schermen voor in je men en zijn ontwikkeld in Japan. Het idee is dat het scherm de eventuele earosolen/spetters min of meer tegenhoudt. Het materiaal is bewerkt en zou bij warmte en bij het uitademen niet beslaan. Er wordt nog over nagedacht of het nodig is om aanvullend een mondkapje naast de face shield te gebruiken. Fumetsu heeft de luxe dat er onder haar leden een aantal dokters trainen. De veiligheid van onze leden wordt serieus genomen en wordt samen met o.a. dr. Frank Grüne (Anesthesioloog, Erasmus MC) nauwlettend in de gaten gehouden volgens de richtlijnen van het RIVM. Terwijl de wetenschap met elkaar overhoop ligt over de al of niet bewezen werking van alle maatregelen, wij houden ons gewoon aan het RIVM en onze gezonde en nuchtere verstand.

(Face shield)

De eerste indoor training was niet als vanouds maar wel weer erg leuk. Leuk om iedereen weer in goede gezondheid terug te zien. Omdat de meeste mensen weinig tot geen kendo in de afgelopen 3,5 maand hebben beoefend heeft Koos sensei de training langzaam opgebouwd. Er werd veel voetenwerk gedaan, er was aandacht voor de suburi en er kon voorzichtig menslagen gedaan worden door de shinai op te houden. Tegen het einde van de training konden de kendo stelletjes of familieleden een korte jigeiko met elkaar doen. De algehele conditie liet duidelijk te wensen over en spierpijn was het vaste menu voor de dagen erna, maar het was feest om eindelijk weer te mogen trainen!

Reacties zijn gesloten.