Koos sensei geslaagd voor zijn 7e dan!

 

 

Fumetsu feliciteert Koos sensei en Rick met het slagen van hun examens in Brussel. Afgelopen weekend waren het jaarlijkse scheidsrechtersseminar+examens in Brussel.

Het seminar werd afgesloten met een grootschalig examen waar kendoka’s voor verschillende dan-graden hun examen kunnen laten af nemen. De hoogste dan-graad die afgenomen kon worden was 7e dan. Vanuit Nederland deden dat weekend enkele Nederlanders aan mee, waaronder Koos en Rick van Fumetsu. Rick ging voor zijn 4 dan en Koos deed nog een poging voor om zijn 7e dan te behalen. Dat de sensei hier serieus naar toe heeft getraind, hebben zijn leerlingen gemerkt!

Helaas kwamen we te laat in Brussel aan en hadden we net het examen van Rick gemist. Van de toeschouwers hadden we gelukkig vernomen dat zijn jigeiko-gedeelte goed was verlopen en dat er geen zorgen waren. Nu moest hij wachten tot alle dan-graden klaar waren voordat hij verder kon gaan met het kata-gedeelte.

Nagelbijtend zaten we op de tribune toen Koos aan de beurt was. 7e dan is (vooralsnog) de hoogste dan-graad in Europa. Koos heeft in het verleden al verschillende pogingen gedaan om dit examen te halen maar geplaagd door zenuwen en blessures had het telkens niet zo mogen zijn. Daarnaast zijn de eisen voor de 7e dan zo hoog dat er tijdens de jigeiko niets mis mag gaan. Alle aanvallen die je doet MOETEN erop zitten er de jury mag geen twijfel zien. Maar dit keer was het anders. Koos was de laatste weken scherp en gefocust. Tijdens zijn jigeiko zagen we dat hij zijn zenuwen onder bedwang had en dat hij echt naar punten aan het jagen was, terwijl zijn tegenstander een meer passieve en afwachtende houding had. Dit was hetzelfde geval bij zijn tweede jigeiko! Ja, dit zag er goed uit! Wie weet was dit wat de jury van een 7 danner wilde zien. Toen de uitslagen bekend werden gemaakt konden we ons niet inhouden en riepen we onze felicitaties vanaf het publiek. Maar Koos hield zich nog afzijdig en wilde niet te vroeg juichen. Immers, het kata-gedeelte moest nog gedaan worden. Nog even geconcentreerd blijven voor het laatste gedeelte van het examen.

Dan, uiteindelijk, toen ook de kata’s afgerond werden, konden we eindelijk naar beneden rennen om Koos en Rick te feliciteren. Vergis je niet, het behalen van je 7e dan is een GROOT feest. Zoals Koos de maandag erop na de training tijdens zijn speech al zei: “Het heeft wat jaartjes geduurd voordat ik mijn 7e dan heb gehaald, maar blijf doorgaan en jezelf door ontwikkelen. Op een gegeven moment zul je je doel bereiken.”

Fumetsu is trots!

 

        

Reacties zijn gesloten.